top of page

Motivació

Volent seguir en el futur estudis de matemàtiques a la universitat, volia fer un treball de recerca relacionat amb les matemàtiques. La meva primera intenció va ser estudiar algun conjunt numèric peculiar com podrien ser els primers o els irracionals. 

 

El conjunt dels irracionals és especialment atractiu perquè són valors amb infinits decimals no periòdics (que no es poden expressar com una fracció) i entre els quals trobem nombres ben coneguts com poden ser:

 

  • Les arrels. Podriem destacar arrel de 2 , que és la diagonal del quadrat de costat 1.

  • El nombre d’or, que expressa una relació entre l’altura i l’amplada que es considera especialment estètica i que podem trobar, per exemple, al Partenó de Grècia. I a més a més és el nombre que trobem espontàniament amb més freqüència en la natura.

  • El nombre e, base dels logaritmes neperians, que és present en molts fenòmens de creixement i transitoris.

  • El nombre pi, objecte d’aquest treball. 

 

L’elecció final va ser centrar el treball en l’estudi del nombre pi i poder-hi aprofundir adequadament enlloc de dispersar esforços  entre els diferents nombres irracionals, que tots podrien merèixer un treball. 

 

Aquesta decisió es va prendre l’estiu de 2013 quan tot llegint els llibres:

 

  • El universo de las matemáticas. Un recorrido alfabético por los grandes teoremas, enigmas y controversias. (Dunham, W. 1996)

  • Los secretos de número pi (Navarro, J. 2010)

  • La proporción transcendental (Posemantier, A. 2006)

 

tots ells recomanats per la tutora d’aquest projecte, vaig descobrir que el número pi no era només un tema del qual se n’ havia de sentir parlar a les classes de matemàtiques sinó que més aviat era tot un univers de curiositats i nous coneixements que podia ser interessant de transmetre per escrit.

 

En aquesta pàgina web veurem que el número pi porta essent investigat més de 50 segles, que dins el nostre calendari hi ha un dia dedicat a pi, que les idees de com buscar decimals han anat variant, que tot i haver descobert més d’un bilió de decimals amb 40 n’hi ha més que suficient per fer els càlculs més precisos de tot l’univers i que aquella constant que tenia tan poc valor als pupitres de l’escola té amagat molt més del que hom pot imaginar.  

bottom of page