top of page

Projectes i Aplicacions

Representació
visual de
PI
Projecte |01

La següent animació us mostrarà la definició de PI sobre la recta dels números naturals a partir d'una circumferència de diàmetre 1. 

Probabilística
Projecte |02

El número PI no s'utilitza tan sols com una constant a l'hora de fer fórmules. A més a més, també està lligat en el món de la probabilitat, i apareix quan menys t'ho esperes.

 

Les següents aplicacions mostren els experiments de l'agulla de Buffon i de Montecarlo. En ambdós, el número pi esta relacionat.

El mètode de Montecarlo es basa en el dibuix d'una diana circular dins un quadrat. Si sobre aquesta diana es llencen dards totalment a l'atzar, la raó entre els dards dins la circumferència i els totals llençats donarà PI quarts. I si ho multipliquem per 4 obtindrem una aproximació de PI. 

Applet

L'agulla de Buffon és un problema de probabilitat que ens enuncia que si sobre un paper es fan ratlles paral·leles separades la distància d'una agulla i a continuació es tiren agulles a l'atzar, la probabilitat de creuar una línia és de 2/π, aproximadament un 63,7%.

Applet
El mètode de Newton Raphson
Projecte |03

El mètode de Newton-Raphson és un mètode d'aproximació a les arrels de funcions de variable real. 

 

Si partim d'una funció com ara f(x)=sin(x) que té pi com a arrel, mitjançant el mètode Newton-Raphson podrem determinar decimals del nombre pi. Ara bé, per utilitzar el mètode cal tenir en compte certs criteris. 

Quan tenim una funció de variable real i en volem calcular les arrels, acostumem a igualar la funció a 0 i resoldre l’equació restant. Hi ha vegades, però, que l’equació que resulta  no la podem resoldre de manera precisa i cal utilitzar altres eines de càlcul. Entre elles, les meves comunes són el Teorema de Bolzano o Weirestrass que es basen en el signe de la funció en un interval proper a l’arrel.

 

El mètode que presentem a continuació és igual d’eficaç i encara que de vegades no sigui el millor mètode, la seva simplicitat i la seva rapidesa de convergència fan que sigui una bona opció per equacions no lineals. 

Applet
Sumatoris infinits: Leibniz i Euler

Com ja hem parlat en l'apartat dels Mètodes No Arquimedians dos personatges cèlebres de les matemàtiques com són Leibniz i Euler, van descobrir sumatoris infinits que resultaven pi quarts o pi al quadrat entre 6. 

 

Podeu trobar en els següents hipervincles, aplicacions fetes en Java que permeten calcular el valor de pi a través d'indicar el nombre de termes a sumar.  

Perquè ningú està sol, junts sumem. Tens un projecte, necessites més informació, vols ajut? parlem-n'hi!  >>
bottom of page